Oktatás

Az eddigi rendszer hatékonyabbá tétele és átgondolása, átdolgozása jelentősen elősegítheti a társadalom fejlődését, a társadalmi különbségek felszámolását, de ha ez nem is sikerül legalább enyhítheti azokat.
De miért, és hogyan?

Az új technológiák digitalizáció, internet lehetővé teszi az információk hatékonyabb elosztását, gyorsabb terjesztését, feldolgozását, s hatékonyabban befogadhatóbb formára alakítását. Így megnyílhat a lehetőség, hogy több embert érjen el a szükséges tudás.
De ehhez nem elég csak kijelenteni, hogy mától mindenki digitális oktatásban részesül (Lásd.: 2020 március 11. Magyar Kormány)…
Mert a dolog nem ilyen egyszerű.

  1. Kidolgozott tananyagokra van szükség, ahol nem csak a feladatok szövege digitális, hanem minden hozzá kapcsolódó anyag, segédeszköz is, de a számonkérés is.
  2. Mind a tanár mind a diák tisztába van a rendszer működésével, és használni is tudja azt.
  3. 1! azaz Egy darab átlátható, áttekinthető rendszer van nem pedig pl.: 20 különféle, ami eltérő elgondolás alapján épül fel, ezzel is összezavarva mind a tanárt mind a diákot.
    (Pl. volt a Sulinet (már nincs, van helyette más(ok)), van külön tankonyvkatalogus.hu, akkor csak az Oktatási hivatal oldalán: oktatas.hu oldalon van vagy 8-10 hivatkozás segédoldalakra, és persze mindegyik egyetemnek külön oldala, illetve e-learning oldala, illetve elvileg a Neptun rendszer is alkalmas jegyzetek tárolására, letöltésére…)
  4. A résztvevőknek mind rendelkezniük kell az elérésükhöz szükséges eszközökkel és hozzá kell tudniuk férni az infrastruktúrához is. Ha ez nincs meg a társadalom még jobban kettészakad.
  5. A tananyagoknak az egyén életét kell egyszerűbbé tenniük, illetve komplexebb gondolkodás megalapozását kell elősegíteniük, nem pedig egy idealizált társadalmi, kulturális vágyálmot kell megtestesíteniük, illetve hittérítést… Pl.: Pénzügy, Jogi tájékozottság nem fontos, de mindenki tudja kívülről „Ady összest”, na meg késő bronzkori mesekönyv történeteit a láthatatlan „Nagy Testvérről”…

Sőt ezen mi túllépve hivatali ügyintézést is összhangba kéne hozni, ezekkel a rendszerekkel és a diákokkal azt is megtanítani, hogyan kell azokat használni. így a kiépült hatósági infrastruktúrát használni képes egyének, könnyebben tudnak vállalkozni és hatékonyabban tudnak majd együttműködni, nem csak egymással hanem a hivatalokkal is így növelve a gazdasági és társadalmi teljesítményt. S ezzel a hivatalokat is karcsúsítani lehet, csökkenhet az állam apparátus, nőhet a hatékonyság.
Jó példa erre Észtország és Finnország

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Darkage.org